T +30 210 3803555

Insights

By editor |

Οι προοπτικές ανάπτυξης της κρουαζιέρας στην Ελλάδα

Το 2022 υπήρξε χρονιά κατά την οποία οι δείκτες του κλάδου της κρουαζιέρας ανέκαμψαν σχεδόν ολοκληρωτικά σε διεθνές, ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο. Η άρση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19, από το σύνολο των κυβερνήσεων, είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή επαναφορά της κρουαζιέρας σε προπανδημικά επίπεδα επιβεβαιώνοντας την τάση μεγέθυνσης του κλάδου που παρατηρείται κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Μεσογειακά κράτη που επενδύουν στην κρουαζιέρα όπως η Ιταλία, η Μάλτα και η Ελλάδα, κατά την προηγούμενη χρονιά, υποδέχτηκαν αυξημένο αριθμό επιβατών και κρουαζιερόπλοιων σε σχέση με την προηγούμενη διετία. Μάλιστα, στην περίπτωση της χώρας μας παρατηρήθηκε ρεκόρ κινήσεων κρουαζιερόπλοιων στους ελληνικούς λιμένες χωρίς αντίστοιχα όμως και ρεκόρ αφίξεων επιβατών και εσόδων, γεγονός που αποδίδεται στη μικρότερη πληρότητα των πλοίων. Σε κάθε περίπτωση, οι προοπτικές της κρουαζιέρας στη χώρα μας παραμένουν ευοίωνες για τα επόμενα έτη υπό την προϋπόθεση της αναβάθμισης των υποδομών των ελληνικών λιμενικών εγκαταστάσεων, της διεύρυνσης του homeporting[1], της παροχής σύγχρονων τουριστικών υπηρεσιών προς τους ταξιδιώτες και της ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής για τον κλάδο.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει ένας δημοφιλής προορισμός κρουαζιέρας λόγω της γεωγραφικής της θέσης, της φυσικής της ομορφιάς και του μακραίωνου πολιτισμού της. Η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη θέση στην Ευρώπη ως προς την επιλογή των επιβατών πίσω από την Ιταλία και την Ισπανία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας[2], το 2022 πραγματοποιήθηκαν 4614 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων σε ελληνικούς λιμένες, αριθμός που ξεπέρασε τους αντίστοιχους των προηγούμενων ετών. Την ίδια χρονιά οι κινήσεις επιβατών κρουαζιέρας στους ελληνικούς λιμένες ανήλθαν σε 4.381.786 παρουσιάζοντας αύξηση 209% συγκριτικά με το 2021, όχι όμως και με το 2019. Ωστόσο ,παρά την υστέρηση των κινήσεων επιβατών το 2022 σε σύγκριση με το 2019, επισημαίνεται ότι σε κάποιους από τους ελληνικούς λιμένες όπως της Ρόδου, της Θεσσαλονίκης και της Πάρου καταγράφηκε το 2022 αύξηση-ρεκόρ.

Οι ευοίωνες προοπτικές αναμένεται να συνεχιστούν και κατά το τρέχον έτος. Πιο συγκεκριμένα, 36 εταιρείες έχουν προγραμματίσει κρουαζιέρες με τα πλοία τους στην Ελλάδα. Τα πλοία αυτών των εταιρειών προγραμματίζεται να επισκεφτούν 48 λιμένες ενώ τουλάχιστον 20 από αυτά θα χρησιμοποιήσουν ελληνικά λιμάνια για homeporting , κυρίως δε το λιμένα του Πειραιά. Ο Πειραιάς χρησιμοποιείται ως λιμάνι βάσης από εταιρείες όπως η Royal Carribean, η Oceania, η Princess, η Celestyal, η Norwegian Cruise Lines, η Viking, η Regent Seven Seas, η Seaborn κ.α.

Το σύνολο των κρουαζιερόπλοιων που θα επισκεφθεί τα ελληνικά λιμάνια το 2023 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 100. Η Norwegian Lines και η Viking Cruises διαθέτουν τα περισσότερα κρουαζιερόπλοια (8) και ακολουθούν η MSC (7) και η Windstar Cruises (6).

Η χωρητικότητα των κρουαζιερόπλοιων που επισκέπτονται την Ελλάδα ποικίλλει με τα μεγαλύτερα να διαθέτουν δυνατότητα φιλοξενίας άνω των 4.000 επιβατών και τα μικρότερα (Yachts και ιστιοφόρα) κάτω των 150 επιβατών. Τα 100 κρουαζιερόπλοια μπορούν να υποδεχτούν 135.111 επιβάτες. Από αυτούς, τα πλοία της Norwegian Cruise Lines διαθέτουν συνολική χωρητικότητα 24.609 επιβατών και της MSC 21.381.

Ο μ.ό. παραμονής σε ελληνικούς λιμένες υπολογίζεται σε 2.5 ημέρες, γεγονός που αποτελεί αύξηση σε σχέση με προηγούμενα έτη. Η αύξηση της διάρκειας παραμονής σημαίνει, εκτός των άλλων, επισκέψεις σε περισσοτέρους ελληνικούς λιμένες και επομένως μεγαλύτερη κατανάλωση εκ μέρους των επιβατών κρουαζιέρας που αποβιβάζονται σε ελληνικούς προορισμούς ενισχύοντας έτσι τόσο τις τοπικές οικονομίες όσο και τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου.

Καθώς οι συνέπειες της πανδημίας υποχωρούν, το τρέχον έτος είναι πιθανή η αύξηση ρεκόρ και στις ταξιδιωτικές εισπράξεις από την κρουαζιέρα σε αντίθεση με το 2022 όπου με βάση την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος[3], οι ταξιδιωτικές εισπράξεις του ελληνικού κράτους από την κρουαζιέρα διαμορφώθηκαν στα 418.7 εκατομμύρια ευρώ[4] , υπολειπόμενες κατά -3.3% σε σχέση με το 2018 και κατά -16% σε σχέση με το 2019. Η υστέρηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων ενδεχομένως να οφείλεται στη χαμηλότερη πληρότητα των κρουαζιερόπλοιων κατά το 2022.

Με βάση τα παραπάνω, η διαφαινόμενη μεγέθυνση του τουριστικού προϊόντος της κρουαζιέρας στη χώρα μας χρειάζεται να συνοδευτεί από τη θέσπιση ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη του κλάδου τα επόμενα χρόνια. Το σχέδιο αυτό είναι ανάγκη να λαμβάνει υπόψη του, μεταξύ άλλων, τους παρακάτω άξονες :

 1. Την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων των περιφερειακών ηπειρωτικών
  και νησιωτικών λιμένων έτσι ώστε να μπορούν να υποδεχθούν μεγαλύτερα
  κρουαζιερόπλοια και να καλύπτουν παράλληλα τις ισχυρές περιβαλλοντικές
  απαιτήσεις που θέτουν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 2. Τη διεύρυνση των ελληνικών λιμένων που θα χρησιμοποιούνται ως homeporting
  καθώς όλες οι μελέτες δείχνουν ότι τα έσοδα στους λιμένες homeporting είναι
  ιδιαίτερα πιο αυξημένα σε σχέση με τους λιμένες transit τόσο ανά
  κρουαζιερόπλοιο (ανεφοδιασμός, καύσιμα κλπ.) όσο και ανά επιβάτη (μεταφορές
  και διαμονή πριν και μετά το πέρας της κρουαζιέρας).
 3. Την αναβάθμιση των υποδομών και των τουριστικών υπηρεσιών σε όλες τις
  περιοχές της χώρας που δύνανται να φιλοξενήσουν επιβάτες κρουαζιέρας. Ιδίως
  για τη μετατροπή των λιμένων σε homeporting απαιτείται αναβάθμιση των
  υποδομών (καταλυμάτων, δημόσιων συγκοινωνιών, εύκολης πρόσβασης κλπ.).
 4. Την περαιτέρω τουριστική προβολή του φυσικού πλούτου, της πολιτιστικής
  κληρονομιάς και των ιδιαίτερων και πολύμορφων χαρακτηριστικών που
  συναντώνται σε κάθε γωνιά του γεωγραφικού χώρου της Ελλάδας.
 5. Την προοπτική ναυπήγησης/νηολόγησης κρουαζιερόπλοιων που θα φέρουν την
  ελληνική σημαία.

 

Ο σχεδιασμός και η αξιοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης της κρουαζιέρας στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια μπορεί όχι μόνο να ενισχύσει τις θετικές προοπτικές του κλάδου αλλά και να του δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας.

 

[1]Home Port καλείται το λιμάνι το οποίο χρησιμοποιείται ως βάση του κρουαζιερόπλοιου. Από εκεί ξεκινά ή
τελειώνει το ταξίδι ενώ αποτελεί το λιμάνι όπου το κρουαζιερόπλοιο ανεφοδιάζεται σε τρόφιμα, καύσιμα κλπ
[2]2022_statistika_stoixeia_krouazieras.pdf (elime.gr)

[3]https://www.bankofgreece.gr/enimerosi/grafeio-typoy/anazhthsh-enhmerwsewn/enhmerwseis?announcement=ef065df1-931f-49dc-8b3c-c2379f461c55
[4]Στα δημοσιευμένα στοιχεία της ΤτΕ δεν υπολογίζονται εισπράξεις από την Έρευνα Συνόρων.

 

Γνωστοποίηση ιδιωτικότητας υποψηφίων εργαζομένων

Γνωστοποίηση Επεξεργασίας Προσωπικών Δεδομένων

(άρθρ. 13, 14 Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679)

Η εταιρεία με την επωνυμία FCNC FINANCIAL ADVISORS Μ.Ε.Π.Ε.ΑΦΜ 95452665, έδρα στην οδό Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 58 - Αθήνα - Τ.Κ 106 78, ηλεκτρονική διεύθυνση www.fcnc.gr αι τηλ. επικοινωνίας +30 210 3803555 (στο εξής η «Εταιρεία»), αντιμετωπίζει με ευθύνη και ως πρωταρχικής σημασίας θέματα τα ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και ιδιωτικότητας και τηρεί τον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) (στο εξής «Κανονισμός») και τη σχετική νομοθεσία της Ελλάδος.

Στο πλαίσιο αυτό, σας κοινοποιούμε την παρούσα Γνωστοποίηση σύμφωνα με τα άρθρα 13, 14 του Κανονισμού, για να σας ενημερώσουμε σχετικά με τoν τρόπο που συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα στο πλαίσιο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συνεργασία με την Εταιρεία μας.

 1. Υπεύθυνος Επεξεργασίας

Υπεύθυνη Επεξεργασίας για τη συλλογή των στοιχείων σας και την επεξεργασία τους είναι η Εταιρεία, όπως ορίζεται ανωτέρω. Αυτό σημαίνει ότι η Εταιρεία καθορίζει τους σκοπούς και τον τρόπο επεξεργασίας των προσωπικών σας δεδομένων σύμφωνα με τον Κανονισμό και την εν γένει εφαρμοστέα νομοθεσία. 

 1. Πηγές συλλογής προσωπικών δεδομένων

Η Εταιρεία καταρχάς συλλέγει προσωπικά δεδομένα απευθείας από εσάς και όχι από τρίτες πηγές. Η Εταιρεία δύναται, επίσης, να αντλεί προσωπικά δεδομένα σας δημοσιευμένα στο Διαδίκτυο – μέσα επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης (ενδεικτικά στοιχεία επικοινωνίας, δεδομένα βιογραφικού σημειώματος) και κρίνονται ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιολόγηση τυχόν συνεργασίας μαζί σας, ενώ τυχόν μη παραχώρηση εκ μέρους σας των εν λόγω δεδομένων θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό κώλυμα στη διαδικασία αυτή, αν όχι λόγο διακοπής της.

 1. Επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και νομικές βάσεις

Ο παρακάτω πίνακας εκθέτει τους σκοπούς επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων που υπόκεινται σε επεξεργασία από την Εταιρεία, τις κατηγορίες αυτών των προσωπικών δεδομένων, καθώς επίσης και τη νομική βάση της επεξεργασίας τους.

Σκοπός επεξεργασίας

Κατηγορίες Προσωπικών Δεδομένων

Νομική Βάση Επεξεργασίας (διάταξη Κανονισμού)

1. Δημοσίευση αγγελίας (LinkedIn)

Προσωπικά στοιχεία,

δεδομένα επικοινωνίας και αλληλογραφίας, δεδομένα βιογραφικού σημειώματος, συστατικές επιστολές

Άρθρο 6, παρ. 1, περ. στ’ - η επεξεργασία είναι απαραίτητη για τους σκοπούς των έννομων συμφερόντων που επιδιώκει η Εταιρεία και συγκεκριμένα την επιλογή συνεργατών – εργαζομένων.

2. Προγραμματισμός συνάντησης - αξιολόγηση  

Προσωπικά στοιχεία,

δεδομένα επικοινωνίας και αλληλογραφίας

Άρθρο 6, παρ. 1, περ. στ’ - η επεξεργασία είναι απαραίτητη για τους σκοπούς των έννομων συμφερόντων που επιδιώκει η Εταιρεία και συγκεκριμένα την επιλογή συνεργατών – εργαζομένων.

 1. Γνωστοποίηση σε τρίτους και Κατηγορίες αποδεκτών

Τα κατά τα ανωτέρω προσωπικά σας δεδομένα γνωστοποιούνται στα εσωτερικά αρμόδια τμήματα της Εταιρείας καθώς και σε τυχόν τρίτους αποδέκτες με τους οποίους η Εταιρεία έχει συμβληθεί νομίμως (ενδεικτικά εταιρείες ανθρωπίνου δυναμικού - headhunters) για την εξυπηρέτηση των σκοπών επεξεργασίας, όπως αυτοί εκτέθηκαν υπό ανωτέρω παράγραφο.

 Η Εταιρεία δεν διαβιβάζει τα προσωπικά σας δεδομένα σε τρίτη χώρα ή διεθνή οργανισμό.

 1. Ασφάλεια

Η Εταιρεία επεξεργάζεται τα προσωπικά σας δεδομένα με τρόπο που διασφαλίζει την προστασία τους, λαμβάνοντας όλα τα κατάλληλα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα για την ασφάλεια των δεδομένων και την προστασία τους από τυχαία ή αθέμιτη καταστροφή, τυχαία απώλεια, αλλοίωση, απαγορευμένη διάδοση ή πρόσβαση και κάθε άλλης μορφής αθέμιτη επεξεργασία.

 1. Δικαιώματα υποκειμένου

Σε αυτήν την ενότητα παρουσιάζονται τα δικαιώματά σας σε σχέση με τα προσωπικά σας δεδομένα. Τα δικαιώματα αυτά υπόκεινται σε ορισμένες εξαιρέσεις, επιφυλάξεις ή περιορισμούς. Παρακαλούμε να υποβάλλετε τα αιτήματά σας υπεύθυνα. Η Εταιρεία θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση εντός ενός (1) μηνός από την παραλαβή του αιτήματος. Εάν η εξέταση του αιτήματός σας πρόκειται να απαιτήσει περισσότερο χρόνο, θα λάβετε σχετική ενημέρωση. Για την άσκηση των δικαιωμάτων σας, μπορείτε να επικοινωνείτε στο email: gdpr_fcnc@fcnc.gr

H Εταιρεία μεριμνά για την απρόσκοπτη άσκηση των παρακάτω δικαιωμάτων σας:

6.1. Το δικαίωμα της πληροφόρησης/ ενημέρωσης 

Έχετε το δικαίωμα να ζητάτε και να λαμβάνετε σαφείς, διαφανείς και εύκολα κατανοητές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα, σύμφωνα με τις εκάστοτε πολιτικές και διαδικασίες της Εταιρείας.

6.2. Το δικαίωμα της πρόσβασης

Έχετε το δικαίωμα να αποκτάτε πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα δωρεάν, σύμφωνα με τις εκάστοτε πολιτικές και διαδικασίες της Εταιρείας, με εξαίρεση τις ακόλουθες περιπτώσεις, όπου ενδέχεται να υπάρξει εύλογη χρέωση για την κάλυψη των διοικητικών δαπανών της Εταιρείας:

 • προδήλως αβάσιμα ή υπερβολικά / επανειλημμένα αιτήματα, ή
 • επιπρόσθετα αντίγραφα των ίδιων πληροφοριών.

6.3. The rΤο δικαίωμα της διόρθωσης

Έχετε το δικαίωμα να ζητάτε τη διόρθωση των προσωπικών σας δεδομένων εάν είναι ανακριβή ή ελλιπή, σύμφωνα με τις εκάστοτε πολιτικές και διαδικασίες της Εταιρείας.

6.4. Το δικαίωμα της διαγραφής

Έχετε το δικαίωμα να ζητάτε τη διαγραφή ή την αφαίρεση των προσωπικών σας δεδομένων όταν δεν είναι πλέον απαραίτητα για τους σκοπούς που συλλέχθηκαν ή δεν υπάρχει νόμιμος λόγος για τη συνέχιση της επεξεργασίας τους, σύμφωνα με τις εκάστοτε πολιτικές και διαδικασίες της Εταιρείας. Το δικαίωμα της διαγραφής δεν είναι απόλυτο, στο βαθμό που υπάρχει ιδιαίτερη νομική υποχρέωση ή άλλη νόμιμη αιτία για τη διατήρηση των προσωπικών σας δεδομένων από την Εταιρεία.

6.5. Το δικαίωμα του περιορισμού της επεξεργασίας

Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχετε το δικαίωμα, σύμφωνα με τις εκάστοτε πολιτικές και διαδικασίες της Εταιρείας, να περιορίσετε ή να καταργήσετε την περαιτέρω επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων. Στις περιπτώσεις που η επεξεργασία έχει περιοριστεί, τα προσωπικά σας δεδομένα παραμένουν αποθηκευμένα, χωρίς να υφίστανται περαιτέρω επεξεργασία.

6.6. Το δικαίωμα φορητότητας δεδομένων

Έχετε το δικαίωμα να ζητάτε τα προσωπικά δεδομένα που σας αφορούν και τα οποία μας έχετε παράσχει σε δομημένο, κοινώς χρησιμοποιούμενο και αναγνώσιμο από μηχανήματα μορφότυπο, καθώς και να διαβιβάσουμε τα εν λόγω δεδομένα σε άλλον υπεύθυνο επεξεργασίας, σύμφωνα με τις εκάστοτε πολιτικές και διαδικασίες της Εταιρείας.

6.7. Το δικαίωμα εναντίωσης

Έχετε το δικαίωμα να αντιτάσσεστε, ανά πάσα στιγμή και για λόγους που σχετίζονται με την ιδιαίτερη κατάστασή σας, στην επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων, η οποία βασίζεται στο άρθρο 6 παρ. 1 στοιχείο στ’ του Κανονισμού (επεξεργασία για λόγους εννόμου συμφέροντος της Εταιρείας), βάσει της εν λόγω διάταξης. Σε τέτοια περίπτωση η Εταιρεία ως υπεύθυνος επεξεργασίας δεν υποβάλλει πλέον τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα σε επεξεργασία, εκτός εάν καταδείξει επιτακτικούς και νόμιμους λόγους για την επεξεργασία, οι οποίοι υπερισχύουν των συμφερόντων, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του υποκειμένου ή για τη θεμελίωση, άσκηση ή υποστήριξη νομικών αξιώσεων.

6.8. Δικαιώματα σχετικά με την αυτοματοποιημένη ατομική λήψη αποφάσεων και κατάρτιση προφίλ

Η Εταιρεία δεν προβαίνει σε αυτοματοποιημένη ατομική λήψη αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης προφίλ.

6.9. Τρόπος άσκησης των δικαιωμάτων σας

Η άσκηση των προαναφερομένων δικαιωμάτων προϋποθέτει την υποβολή έγγραφης αίτησης προς την Εταιρεία, σύμφωνα με τις εκάστοτε πολιτικές και διαδικασίες της. Η Εταιρεία επιφυλάσσεται να απαντήσει το αργότερο εντός ενός (1) μηνός από τη λήψη του αιτήματος, σύμφωνα με τους όρους του Κανονισμού και των πολιτικών και διαδικασιών της.

 1. Χρόνος διατήρησης των προσωπικών δεδομένων

Για κάθε κατηγορία προσωπικών δεδομένων, η Εταιρεία καθορίζει το χρόνο διατήρησης των προσωπικών δεδομένων σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου για κάθε κατηγορία προσωπικών δεδομένων και τις πολιτικές και διαδικασίες της.

 1. Υπεύθυνος Επικοινωνίας για ζητήματα προσωπικών δεδομένων

Για οποιοδήποτε ζήτημα που σχετίζεται με την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και την παρούσα γνωστοποίηση, παρακαλούμε να επικοινωνείτε με τον Εκπρόσωπο τον οποίο έχει ορίσει η Εταιρεία:

Υπεύθυνος Επικοινωνίας 

Χαρά Παπαδάκου

Τηλέφωνο

+30 210 3803555

e-mail:

gdpr_fcnc@fcnc.gr

 1. Επικοινωνία με την εποπτική αρχή

Για περαιτέρω πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με τα δικαιώματά σας ή για την υποβολή καταγγελίας μπορείτε να απευθύνεστε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, την ελληνική εποπτική αρχή:

Ταχυδρομική Διεύθυνση: Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Γραφεία: Λεωφόρος Κηφισίας 1-3, Τ.Κ. 115 23, Αθήνα, Τηλεφωνικό Κέντρο: +30-210 6475600, Fax: +30-210 6475628, Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: contact@dpa.gr

 1. Αναθεωρήσεις της παρούσας Γνωστοποίησης

Στόχος μας είναι να επανεξετάζουμε και να ενημερώνουμε συνεχώς την παρούσα Γνωστοποίηση, προκειμένου να συμμορφωνόμαστε με τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα και τις νέες εξελίξεις. Οποιαδήποτε ενημέρωση της παρούσας Γνωστοποίησης θα σας κοινοποιηθεί άμεσα.